951 dagar som nykter

Ett av mina bästa beslut som jag har tagit är att sluta dricka alkohol. Alkohol är inte allas drog och definitivt inte min. Ett glas slutade aldrig vid ett glas. Några glas slutade alltid efter en helkväll. Jag sa dumma saker och jag gjorde dumma saker. Jag var elak mot andra och jag var elak mot mig själv. I slutet var ångesten så tung dagen efter att jag var sängliggande. Jag försökte alltid att hitta en ursäkt till att jag blev så full, för full. Kunde vara att jag inte hade sovit tillräckligt eller ätit tillräckligt bra under dagen, och försökte alltid intala mig själv att nästa gång skulle vara annorlunda. Det var den så klart inte.
Jag började dricka när jag var tretton. Drack på rätt bra redan då. Gick på krogen första gången vid sexton års ålder. Vid arton års ålder blev jag bartender. Då var det fest sju dagar i veckan. Det var så mycket enklare att gå ut och festa än att sitta hemma ensam med mörka tankar. Alkoholen var min räddning från att slippa känna. Det var min räddning som i slutändan stjälpte mig, men som ändock i slutändan ändå räddade mig från den mörka personen som jag höll på att böja mig under. Alkoholen höll på att ta mitt liv. Jag ville inte längre leva.

Jag hade aldrig klarat den första tiden som nykter utan mina vänner. Dom klappade mig på axeln när jag behövde det, dom peppade mig alltid och lyssnade på mig. Och hade A aldrig satt ned sin fot efter den där kvällen så hade jag nog aldrig förstått. Då hade det bara varit ännu en dålig fylla i mängden.

Om jag fick säga någonting till mig själv som trettonåring? Det är inte värt det. Det kanske verkar häftigt, och alla andra kanske gör det, men det är inte värt det. Jag stod emot hetsen om att börja röka för att jag visste att det var skadligt men ifrågasatte aldrig alkoholens påverkan på min kropp.
Jag önskar att det hade talats mer om alkoholen i skolan. Att det kanske hade dykt upp någon välklädd person, med ett välbetalt arbete som är alkolist och berättat om vad alkoholen hade gjort mot honom, vad han hade förlorat. När jag var tretton trodde jag att en alkolist var någon som hängde på parkbänken ned trasiga kläder. När jag var tretton så trodde jag inte att alkoholen nästan skulle komma att ta mitt liv.

Idag firar jag 951 dagar som nykter och jag ser ljust på framtiden. Vi måste våga prata mer öppet om alkoholmissbruk.For my English readers, use the translation function in the menu on the left side

Gillar

Kommentarer

Petite,
Bra jobbat Sandra! Alla har vi varit unga och gjort dumma saker med alkohol i kroppen. De flesta i alla fall. Men, att ha ångest och må dåligt över vad som egentligen hände, det är ju ändå någon form av varning till en själv att man inte är stolt över sig själv. Hems känsla. Bra beslut och bra jobbat! 😊
petites.blogg.se/
Hans,
Mycket starkt jobbat. Grattis. Är personligen inte nykterist men dricker knappt, någon gång per år kanske och då väldigt lite. Arbetade i en miljö som var präglad av alkohol när jag var yngre och rörde mig runt Stureplan i Stockholm och blev trött på min egna konsumtion och alla fulla och odrägliga människor där. Jag hoppas att skolan tar tag i elever snabbt för att inte de ska råka illa ut.
traningfyrtio.blogg.se
Lotta,
Bra jobbat! Jag tycker att DU skulle ut i skolaorna för att prata om det du varit med om. Jag tror att ALLA skulle lyssna på dig. Du är grym! Fortsätt med det
www.tankarombilder.blogg.se