Gör tjejer alltså inte squats med mer än 45,5 kilo?
Precis hemkommen från gymmet. Har börjat med StrongLifts igen. Tänkte att det är bra att ha någon som säger vad jag ska göra, hur länge jag ska vila och hur mycket jag ska lassa på så att det nästan blir som om att ha en coach igen. Bortsett från att appen inte skriker på mig.

Tänkte att jag skulle träna i tjejgymmet idag för att det sällan är upptaget där. Det är en väldigt tafatt avdelning men tänkte att jag ändå bara skulle köra squats, bänkpress och barbell row så jag behövde ju knappt någonting. Efter uppvärmningen när jag ska plocka fram så inser jag att det inte finns fria vikter. Eller det är en lögn, det finns viktplattor men inga lösa skivstänger. Viktplattorna är till för att sätta på en skivstång som sitter fast i en maskin och inte går att lyfta av. Däremot finns det en stor och inspirerande bild på en kvinna som gör overhead squats med en fristående skivstång.

Frågar i repan varför det inte finns fria vikter. Får till svar att det finns i avdelningen för fria vikter. En avdelning som är två våningar från tjejgymmet. Okej, så det finns ett gym för tjejer men tjejer får inte träna med fria vikter för att det finns i avdelningen som är för fria vikter? Så tjejer använder alltså inte fria vikter? Vet ni vad maxvikten på stången i maskinen är? 45,5 kilo. Tjejer gör alltså inte squats med mer än 45,5 kilo?

På deras hemsida så står det att tjejgymmet "är byggt så att man av vilken anledning man än har att vilja träna här ska bli nöjd". Att lyfta så tungt som ens kropp klarar av för att utvecklas är uppenbarligen inte en av dessa anledningar. Om det har med att religon att göra, att muslimska kvinnor ska kunna ta av sig sin slöja när de tränar, så är det väldigt underligt att manlig personal kan förekomma i tjejgymmet. Om det är för att män stirrar på kvinnor som tränar så bör det finns ett avskilt gym även för män; kvinnor stirrar precis lika mycket på män.

Hur ska kvinnor kunna känna sig nöjda över att träna i ett gym där de inte kan lyfta mer än 45,5 kilo? Enligt min app ska jag lyfta 107 kilo om 12 veckor. Hur ska jag kunna göra det när jag inte får lyfta mer än 45,5 kilo om jag vill träna i tjejgymmet som ska vara byggt så att man av vilken anledning man än har att vilja träna där ska bli nöjd?For my English readers, use the translation function in the menu on the left side

Gillar

Kommentarer

Amanda Jona [SPONTAN],
Verkligen så bra inlägg, själv har jag inte förstått vitsen med ett tjejgym? Den enda bra förklaringen jag hört är den om religion, men då är det precis som du skriver himla konstigt att de har manlig personal där...
spontan.blogg.se
Tess,
Grejen med tjejgym är, så vitt jag förstått det, att de tjejer som vill kan ha en trygg plats där de slipper män som glor, män som lägger beslag på maskiner och hantlar, män som ska "visa hur man gör saker rätt" utan att först fråga om tjejen VILL ha hjälp (ofta vet tjejer lika mycket om vad de gör som killarna). Jag har läst och lyssnat till diskussioner om tjejgym i många olika forum och det verkar finnas ett behov av det. Många tjejer vill ha det. Sedan finns de tjejer som känner att det går lika bra i ett mix-gym och sådana finns ju också, så jag tycker själv det är bra att det finns ett val. Jag har inte hört religion som en orsak till tjejgymmen, men förstår att det kan finnas också. Dock skumt med manlig personal isf, precis som du skriver. Jo, tjejer kan glo de också, men om män hade känt sig otrygga på grund av det så hade det nog funnits "killgym" också. Eftersom det inte finns så verkar inte ett behov finnas. OM ett behov finns så kommer det nog dyka upp sådana gym. Däremot så ska man ha samma möjligheter även i tjejgym tycker jag. Samma vikter, samma maskiner. Annars förloras syftet.
highlandertess.blogg.se
Lotta,
Tycker att det är bra med tjejgym för de som känner sig otrygga i ett blandat gym. Just detta att det inte finns samma möjligheter till utveckling i tjejdelen som i blanddelen är något jag också har reagerat på. Inte riktigt bra genustänk där..! Bra skrivet!
livsfokus.blogg.se/
Rebecca,
Finns det begränsningar så får man hitta lösningar. Om ämnet är stort, fråga om dom kan beställa in en stång som klarar mer än 45,5kg och byta ut den nuvarande. Man kanske kan köra just den övningen på den allmänna delen av gymmet. Ett alternativ är om du Du har möjlighet att köra motsvarande övning med fri stång? Det är en mer stärkande övning när det även innehåller mer balans är motsvarande övning i en smith maskin (den med fast stång). Sen finns det ju även flertalet övningar där man inte behöver använda sig av en stång för att köra squats.
None