Min favoritö av alla öar hittills

Idag flyger jag till Manila. Har sett fram emot det senaste veckorna. Att få träffa en människa som jag tycker så mycket om.

Men tänkte att eftersom jag spenderar dagen med att packa, flyga, hitta fram och sedan packa om för att åka på vår bergsweekend ikväll så kan ni få läsa om mina favoriter på Gili T under tiden.


Vill börja med en BIG NO NO. Åk inte häst och vagn. Vad du än gör, snälla, åk inte häst och vagn. Dom far så illa här. Blir misshandlade, jobbar hela dagarna i stekhet hetta och får ingen mat. Man tänker ju att alla borde se hur illa behandlade hästarna är med tanke på att revbenen sticker ut på många av hästarna men ser turister dagarna i ända åka häst och vagn med alldeles för tung last dessutom.


Bästa boende?
För budgetboende så skulle jag säga DPM. Inget partyställe (då är antagligen M Box eller My Mate bättre). Frukost och gratis vatten är inkluderat i priset. Väldigt familjär personal och ofta även temakvällar så som argentinsk grillkväll, hamburgerkväll eller tacokväll. Enda nackdelen är att DPM inte har pool (men den ska byggas till snart).

Villa Rika är ett annat trivsamt boende bakom DPM. Supertrevlig personal. Frukost inkluderat med bra alternativ. Väldigt passande om man är flera då ett rum ha fler än en säng. Pool. All in all väldigt budget friendly om man är fler.


Poolen på Gili Palms Resort


Min favorit är dock Gili Palms Resort som jag bodde på sista veckan. Ligger mellan DPM och Villa Rika. Väldigt fina rum. Hög standard. TV på väggen och ett helt utbud av DVD-filmer i receptionen. Detta för att ägaren anser att om man blir sjuk så ska man inte behöva ligga och stirra upp i taket. Känns väldigt säkert med kameror och värdeskåp. Fräsch pool. Supertrevlig personal. Utsökt frukost. Och dom arbetar frekvent för att motarbeta bed bugs och andra orenheter i rummen.

Vilket är skillnad från Melati. Ser bra ut på bild och är väldigt prisvänligt men låt er inte luras. Boka inte Melati. I tron om att jag fick bed bugs där och pratade med ägarens bror så sa han bara att det inte var möjligt för att dom sprayar sängarna med insektsspray varje dag. Det dödar inte bed bugs. Och deras okunskap säger rätt mycket om stället. Dom har heller inte speciellt gott rykte på ön ur renlighetsaspekt.

Jag har endast bott vid turtle point på ön vilket jag själv är att föredra. Strax bortom alla barer, precis vid stranden och i ett väldigt allmänt trivsamt område. Ligger en minigolfbana på samma gata. Och en av öns bästa restauranger, Jali, ligger där.



Så var ska man äta då?

Allt beror ju självklart vad en själv gillar. Nattmarknaden finns för billig och autentisk mat, men det är dessvärre inte riktigt min cup of tea. Jag gillar hälsosam mat. Och jag gillar vegansk/vegetarisk mat.



För lunch så älskar jag Kayu Cafe. Allting på deras meny är himmelskt. Allt från pumpasoppa, vietnameiska vårrullar med pesto, thaisallad, rödbetspasta med fetaost, allt, verkligen allt på menyn får smaklökarna att dansa vals.


The Banyan Tree är ett annat ställe med mycket veganskt. Enda jag har testat på deras meny är purple wrap och den är himmelsk. Wrap med bland annat hummus, fetaost och avokado. Dessvärre så tycker jag att deras service är katastrofal och har endast ätit där två gånger, men är man inte så noga med servicen så är stället väldigt mysigt och med bra mat.

Här är ett exempel på deras exeptionella service;

- Hej! Jag vill ha Pulled p*rk sandwich men utan tomat.

Maten kommer in. Smakar på maten. Utsökt, men smakar tomat?

- Ursäkta, är du säker på att det inte är tomat?
- Nej, vi har tagit bort den. Det är bara jackfruit.
- Är du säker?
- Ja, helt säker. Vi tog bort tomaten på sidan.
- Det smakar tomat, jag är allergisk så därför vill jag bara dubbelkolla.
- Du sa inte att du är allergisk? Ska kolla igen.

Servitören kommer tillbaka.

- Du sa inte att du var allergisk. Det är tomat i den.
- Jag sa specifikt ingen tomat. Du har precis serverar mig en rätt som i stort sett bara innehåller tomat, du tycker inte att du borde ha meddelat mig om att hela rätten innehåller tomat?
- Du sa ingen tomat. Inte att du var allergisk. Så vi tog bort tomaten på sidan.
- Vad kan jag beställa som är utan tomat?
- Ska kolla med köket.

Servitören kommer tillbaka.

- Vi har ingenting utan tomat.

Vilket är bullsh*t eftersom jag har ätit deras purple wrap som är utan tomat, men den var olyckligt slut vid detta tillfälle. Men maten är verkligen fantastisk, så kan man bortse från deras ignoranta och obefintliga känsla för service så är det ett bra ställe.


Pumpa gnocchi


Pearl Resort. Deras pumpkin gnocchi med smör och parmesan skämtar man inte bort. Och fingertoppskänsla när det kommer till service.


Och min all time favorite är Jali Resort. Båda gångerna på ön så har jag nog ätit där i stort sett två tredjedelar av alla kvällar. Hela deras meny är en himmelsk upplevelse. Speciellt deras morotskaka. Den är dödlig. Alla pratar om den här. Den går definitivt inte att beskrivas, den behöver upplevas. Och deras vitlökspotatismos, yummy in my tummy. Och förutom att maten är himmelsk, servicen är fantastisk och restaurangen är så himla mysig.


Människorna på den här ön är helt fantastiska, så vänliga. Och naturen. Ön fick sig en törn i jordbävningen, men dom återuppbygger allting. I framtiden så skulle jag helt klart kunna tänka mig att ha en vinterbostad här.


Var är din favoritplats på jorden?



Ni glömmer väl inte att använda den här länken när ni registrerar er på Booking.com för att få 10% av värdet tillbaka i pengar efter slutförd bokning?
Och ni glömmer väl heller inte att använda Refunder när ni bokar hotell, beställer flyg eller shoppar online för att få återbäring på era köp? Ni kan enkelt registrera er kostnadsfritt här. Det är helt kostnadsfritt och ni får pengar tillbaka på era köp; ingenting annat än win-win.



For my English readers, use the translation function in the menu on the left side

Gillar